piątek, 28 kwiecień 2023 13:26

Dlaczego warto spożywać ziarna siemienia lnianego?

Ziarna siemienia lnianego Ziarna siemienia lnianego mat.prasowe

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, które powszechnie zaliczane są do superfoods, a więc wykazują niesamowite właściwości lecznicze. Mają brązową lub złocistą barwę i wspomagają leczenie wielu chorób, lub też pozwalają ich uniknąć. Jakie właściwości posiada siemię lniane i dlaczego warto je spożywać? Poniżej znajduje się kilka informacji na ten temat.

 

Wartości odżywcze ziaren siemienia lnianego

Na nasionach lnu rozpoznano się już wieki temu, ale dopiero współczesne badania potwierdzają w pełni to, co nasi przodkowie podejrzewali. Ziarna siemienia lnianego zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz witaminy C i E, a ponadto mnóstwo minerałów takich jak magnez, miedź, mangan, cynk czy fosfor. 

Jak działa siemię lniane?

Siemię lniane słynie jako produkt mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Niweluje objawy stanów zapalnych przewodu pokarmowego, a w tym wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Zmniejsza dolegliwości związane ze stanami zapalnymi gardła oraz jamy ustnej, problemy z wypróżnianiem oraz zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Regularne spożywanie ziaren siemienia lnianego redukuje znacznie ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie  i wpływa dobrze na pracę mózgu. Kleik z ziaren siemienia lnianego działa kojąco na zmiany skórne, stany zapalne i owrzodzenia, poprawiając przy okazji kondycję skóry. 

Jak stosować siemię lniane?

Warto kupować ziarna siemienia w całości i mielić je samodzielnie na bieżąco, ponieważ te zmielone tracą część swoich właściwości z czasem. W tym celu można używać młynka do kawy, ale też dodawać ziarna w całości do najróżniejszych sałatek, koktajli czy innych potraw. Ich smak nie jest zbyt intensywny, dlatego w daniach będą stanowiły po prostu zdrowy, lekko chrupiący dodatek.

Bardzo popularnym i zdrowym sposobem spożywania nasion lnu jest robienie tak zwanego kleiku czy kisielu. Wystarczy do trzech razy dziennie zalać łyżkę ziaren siemienia lnianego 150 mililitrami ciepłej wody i pozostawić naczynie na godzinę. Ziarna mają silne działanie żelujące, dlatego po tym czasie wokół nich wytworzy się kleik. Warto go pić na czczo, aby stworzyć barierę ochronną dla układu trawiennego, a przy okazji zapewnić organizmowi mnóstwo składników odżywczych. Zalane w ten sposób ziarna można również zblendować z ulubionymi owocami i mlekiem kokosowym, aby przygotować zdrowy deser.