Warzywa - cebula, ogórek, marchew
Cebula - nie tylko w kuchni
Cebula, chociaż niezbyt lubiana ze względu na swój zapach, ma niesamowite właściwości w pielęgnacji skóry. Bogata w witaminę C, działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie. Jest skuteczna w walce z trądzikiem, poprawia koloryt cery i pomaga w regeneracji skóry. Można z niej przygotować maseczkę oczyszczającą.
Ogórek - wielofunkcyjny składnik sielęgnacyjny
Ogórek to prawdziwy hit w pielęgnacji skóry, zwłaszcza tłustej i mieszanej. Zawiera mnóstwo minerałów, witamin oraz kwasów organicznych. Działa nawilżająco, łagodzi podrażnienia i odświeża cerę. Doskonałym sposobem na wykorzystanie ogórka jest przygotowanie toniku do twarzy.
Marchew - naturalny źródło młodości
Marchew, bogata w beta-karoten i witaminy, doskonale wpływa na kondycję naszej skóry. Odżywia, nawilża i uelastycznia. Działa także przeciwstarzeniowo i reguluje wydzielanie sebum. Możemy z niej przygotować nawilżającą maseczkę.
Owoce - truskawki, maliny, jabłka
Truskawki - skarb latem
Truskawki, pełne witaminy C i A, doskonale rozjaśniają cerę i odżywiają ją. Ich kwas salicylowy działa jak łagodny peeling, świetnie sprawdzając się w walce z trądzikiem. Z truskawek można przygotować nawilżającą maseczkę.
Maliny - dla cery naczyniowej
Maliny, bogate w witaminy i minerały, wzmacniają naczynia krwionośne i odżywiają skórę. Ich właściwości nawilżające i regenerujące sprawiają, że są idealne do pielęgnacji cery naczyniowej. Z malin można także przygotować delikatny peeling.
Jabłka - symbol urodzaju i zdrowia
Jabłka, nie tylko smaczne w kuchni, ale także świetne dla skóry. Zawierają naturalne substancje myjące, witaminy AHA i olej z pestek jabłka, który doskonale nawilża i regeneruje skórę. Z jabłek można przygotować matującą maseczkę.
Warzywa i owoce to nie tylko pożywienie dla naszego ciała, ale także dla naszej skóry. Ich naturalne właściwości sprawiają, że są niezastąpione w codziennej pielęgnacji. Warto wykorzystać bogactwo natury dla zdrowej i promiennej skóry.
źródło: sekretyurody.com